Image default
MOJ LJUBIMAC

Čovekov najskuplji prijatelj

Naravno da cene variraju od uzgajivača do uzgajivača, lokacije u svetu i šampionskog porekla psa, ali ove su pasmine proglašene najskupljima u 2018.

Pas je čovekov najbolji prijatelj, ali ova osmorica bi mogla bi proći i kao njegov najskuplji prijatelj. Mnogi ljubitelji pasa spremni su da izdvoje pozamašne sume  za psa kojeg sanjaju, a ovih 8 pasmina je u 2018. proglašeno najskupljima na svetu.

Čehoslovački vučji pas

Ova relativno novija pasmina vuče svoje korene iz 1955. kada je u Čehoslovačkoj pokrenut eksperiment “mešanja” nemačkog ovčara i karpatskog šumskog vuka kako bi se dobila pasminakoja ima temperament, mentalitet i poslušnost ovčara i snagu, fizičku građu i izdržljivostvuka. I samim tim je valjda jasno zašto je ova pasmina toliko tražena – doslovno izgleda kao vuk! Za ovog psa potrebno je izdvojiti oko 600 evra.

Rotvajler

Ova pasmina je i nas iznenadila! Kod nas su već duže vreme popularni i nije tako teško doći do ove čistokrvne pasmineRotvajler je u svetu jako skup i zapravo teško dostupan, a cena mu je i do 700 evra. Rotvajler je danas poznat kao pas spasilac, policijski pas, pas čuvar, a ponekad čak i vodič za slepe osobe.

Faraonski gonič

Verovali ili ne, ova je pasmina je poreklom s Malte. Tradicionalno se koristi za lov na zečeve, a obeležava ga kraljevski izgled, visoka inteligencija i atletske predispozicije. Čistokrvni Faraonski gonič može koštati i do 1000 evra.

Persijski hrt

Kraljevski pas Egipta, poznat i kao Saluki (dobio ime po davno nestalom arapskom gradu), plod je ukrštanja azijskih i egipatskih hrtova, a smatra se svetim darom Alaha. Obeležavaju ga duge noge, neverojatna privrženost i nežnost prema vlasniku, ali i tvrdoglavost zbog čega zahteva strpljenje pri treniranju. Čistokrvni persijski hrt može da košta i do 1400 evra.

Akita Inu

Akita Inu je velika pasmina poreklom iz Japana. Postoje dve različite vrste Akite: ona japanska ili Akita Inu i ona američka ili samo Akita. Čistokrvna japanska Akita košta oko 1600 evra, a obeležava je veličanstven izgled i karakter “najboljeg prijatelja”. Popularnost ove japanskelovačke pasmine naglo je porasla 2009. godine nakon filma o Hačiku, neverovatnoj istinitoj priči o psu koji je svakog dana, devet godina u isto vreme dolazio na isto mesto na železničkoj stanici, očekujući svog preminulog vlasnika da se vrati…

Peruanski bezdlaki pas

Zovu ga još i Peruanska Inka, a zapravo je jedan od nekoliko bezdlakih pasmina koje postoje. Ovo je možda najneobičniji pas na listi, njegov izgled mu je ujedno i glavno obeležje jer na tilu doslovno nema niti jednu dlaku. Elegantan je, vitak i tankih kostiju, a ova je pasmina je izrazit primer čovekove očaranosti neobičnim i bizarnim. Cena se penje i do 2000 evra.

Tibetski mastif

Mastif je tibetska pasmina koja potiče iz antičkih nomadskih kultura Kine, Nepala i Tibeta. Tradicionalno su se koristili za zaštitu ovaca od predatora, a u principu su jedna od najvećih pasmina na svetu. Ovaj pas može narasti do neverojatnih 70 centimetara i težiti do 90 kilograma! Cene čistokrvne pasmine penju se do 2300 evra.

Saharski hrt

Poznatiji kao Azavak, saharski hrt poreklom je iz Afrike, a najčešće je smeđi ili boje peska. Ova pasmina je jako živahna i treba puno fizičke aktivnosti kako bi ostala zdrava. Kod nas je neverovatno redak, zbog čega mu se cena penje i do neverovatnih 2700 evra!

 

Povezane vesti

On je najbrbljiviji papagaj na svetu

Administrator

Psi osećaju patkju kod čoveka

Administrator

Šta kada vašeg ljubimca boli stomak, a ne može da vam kaže?

Administrator

Ostavite komentar

* Koristeći ovaj obrazac, slažete se sa skladištenjem i rukovanja vaših podataka od strane ove web stranice.