Image default
ALEKSANDROVAC BRUS ĆIĆEVAC KRUŠEVAC TRSTENIK VARVARIN

Gazde otimaju minimalac radnicima kojima je drzava uplatila

Sa računa mnogim radnicima kojima je legao minimalac od 30 000 dinara u džepovima im je pristiglo samo 12 000 dinara ili pak ništa a ako su radnici radili u vreme  vanrednog stanja u tom slućaju takođe mnogim radnicima nije leglo u džep ništa.

Mnogi poslodavci su dali za pravo da od uplacenog minimalca prisvoje 18 000 dinara, kao da će taj novac iskoristiti za plaćanje doprinosa za zaposlene. Poslodavci se pravdaju da moraju da plate doprinose jer nisu radili dva meseca. Ali zar država nije odložila to plaćanje do 1. januara sledece godine?

Država je rekla i tu nema dileme da je novac namenjen radnicima.

Poslodavci na namenski račun dobijaju 30.367 dinara, koje treba da prebace na tekuci račun radnika, nema ni govora o tome da bi zaposleni mogli da im vraćaju deo novca. Takvo ponašanje je čista zloupotreba i nedopustivo je – objašnjava knjigovođa Zivanović.

Država je privrednicima odlučila da uplati po tri minimalca za radnike a tako i odlaganje plaćanja poreza i doprinosa.Oni su mogli da odluče u kom od tri meseca će uplatiti taj minimalac radnicima.

Oni koji se čak i usude da se time bave bice lako otkriveni i sankcionisani.

Iz državnih organa se apeluje da se svi oni koji su oštećeni obrate i ukažu na probleme što se neće desiti, jer radnici strahuju od gubitka posla. U ministarstvu obaveštavaju da se svi poslodavci prijave inspekciji. Možda je bolje da inspekcija krene sama da proverava poslodavce a ne da čeka prijave radnika.

Možda je trebalo da država direktno uplati minimalce radnicima na tekući račun a ne poslodavcu!?

Dokle god postoji strah kod radnika da prijave poslodavca a razlog za to je više nego opravdan, posla, ništa se neće promeniti i njihovi društveno nehumani postupci će opstajati.

Dobru zelju i volju drzave, nazalost, neki poslodavci zloupotrebljavaju.

Izvor: danasnje.com

 

Povezane vesti

Grad Kruševac je obezbedio 15.000 zaštitnih maski za opštine Rasinskog okruga

Administrator

Posao za hiljadu radnika u Trsteniku

Administrator

Krusevac konačno izlazi na Rasinu

Administrator

57 komentari

Muki May 22, 2020 at 4:20 am

Moja supruga je radila kod javnog izvršitelja u Kruševcu. Ugovor joj trajao je do 31 aprila, medjutim gazda, javni izvršitelji joj je promenio ugovor 13 aprila i nagovestio joj da joj ugovor traje do 15 aprila. Ona na početku nije htela da potpise taj ugovor jer je iznenadio da za dva dana dobija otkaz ne planiran.Na kraju njegovih pretnji da ce izgubiti posao ne dolaskom na posao tri dana gubi posao s tim pre toga joj je rekao da ne dolazi na posao vise od 15 aprila ,ona je potpisala taj ugovor.E sada me interesuje da li ona dobija nesto novca makar za mart i taj deo aprila od tih 30.000din ili i to ide gazdi jer ona nije dobila ni din. Mi imamo troje dece i ne zelim da nas neko vise potkrada

Odgovoriti

Ostavite komentar

* Koristeći ovaj obrazac, slažete se sa skladištenjem i rukovanja vaših podataka od strane ove web stranice.