Image default
NAŠE PRIČE

Kruševačke česme mesto okupljanja stanovnika

Prve česme srećemo u antičkoj Grčkoj a svoj procvat su doživele u tehničkim naprednijem Rimu. Sa dolaskom Turaka na naše područje, kod nas počinju da se grade česme. Za vreme Turaka svaka prometnije ulica imala je bar po jednu česmu.

Česmadžija je bio zadužen za održavanje česama.

Neke česme u Kruševcu datiraju iz tog vremena. Ne zna se ko ih je i kada tačno sagradio pre sredine 19. veka. Na osnovu pronađenih keramičkih cevi predstavljaju najstariji kruševački vodovod.

Pored svoje praktične uloge u snabdevanju grada vodom, javne česme u islamizovanim srpskim gradovima imale su i jaku sociološku funkciju jer su bile mesto okupljanja stanovnika iz raznih slojeva zajednice i raznolikih veroispovesti. „Bile su jedan od prostora za stvaranje javnog mnjenja čaršije, stava sredine prema određenom događaju, pojedincu i njegovom položaju u zajednici.“

Postoji više tipova česama iz tog perioda. Jednom od tipova pripadaju česme koje su u odnosu na okolni teren spuštene, tako da se oko njih formira prilazni kaldrmisan ili kamenom popločan plato, ograđen obodnim zidovima i sa višim terenom povezan stepeništem. Tako česma biva zagrađena nekom vrstom ozidanog dvorišta, čija je ona centralni i najvažniji deo. Česma je, ili malo odvojena svojim leđima od zadnjeg zida, ili je njegov sastavni deo. Ovakvom tipu česama pripadaju česme u Kruševcu.

Povezane vesti

Od odžačarskog zanata se lepo živelo

Administrator

Krčili šiblje – pronašli bunker iz Drugog svetskog rata

Administrator

Ranjeni Štefanik sleteo u Aleksandrovac

Administrator

3 komentari

Ostavite komentar

* Koristeći ovaj obrazac, slažete se sa skladištenjem i rukovanja vaših podataka od strane ove web stranice.