Image default
KRUŠEVAC

Najmodernija fabrika za prečišćavanje otpadnih voda je gotova

Postrojenje za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda na kome je u toku probni rad, posetila je danas, 18.06.2020.godine, Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Prof. dr Zorana Z. Mihajlović.

Zajedno sa potpredsednicom, probni rad na Postrojenju su obišli direktor BIA Bratislav Gašić, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoran Lakićević, načelnik Rasinskog okruga Branislav Vesić, gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović, direktor JKP „Vodovod-Kruševac“ Vladimir Milosavljević, direktor JP „Putevi Srbije“ Zoran Drobnjak, predstavnik Nemačke razvojne banke Kfw Arne Gos, predstavnici konsultantske kuće „Gauf“ i predstavnici rukovodstva i ostali privredni subjekti grada Kruševca.

Novo postrojenje je kapaciteta 90 000 ekvivalent stanovnika. Izgradnji Postrojenja prethodili su radovi na kanalizacionoj mreži i dve grupe kolektora LOT 1 i LOT 2. Mreža pokriva gradsko i seosko područje. Ukupna vrednost sa pripadajućom gradnjom kolektorske mreže u dužini od 63 kilometara iznosi oko 24.000.000 miliona evra. Projekat je finansiran sredstvima Nemačke razvojne banke u saradnji sa Vladom Republike Srbije, pri čemu 95% otplaćuje Vlada, a 5% Vodovod Kruševac. Procesni deo Postrojenja se sastoji od objekata i opreme na tri linije: linija vode, mulja i biogasa.

Od postavljanja kamena temeljca do danas prošlo je tri godine, a delegacija je danas imala priliku da obiđe najmodernije Postrojenje i upozna se sa radom najnovije tehnologije za preradu otpadnih voda u Srbiji. Nakon obilaska u sali upravne zgrade Postrojenja izjave su dali načelnik Rasinskog okruga Branislav Vesić, direktor JKP „Vodovod“ Vladimir Milosavljević, direktor KfW banke Arne Gos, gradonačelnica Jasmina Palurović i potpredsednica Vlade dr Zorana Mihajlović.

„Dočekali smo i dan kada grad Kruševac dobija najsavremenije Postrojenje za preradu otpadnih voda. Ulaganje u komunalnu infrastrukturu je od velikog značaja. Sa završetkom izgradnje Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Kruševcu počeće da se rade dva nova postrojenja u Brusu i Blacu, koji treba da zaštite naše prirodno dobro jezero Ćelije. Predračunska vrednost tog posla iznosi oko 13 miliona evra. Ukupna ulaganja pored komunalne infrastrukture na teritoriji Rasinskog okruga, koja osim ovih postrojenja uključuju i deponiju u Srnju, treba da budu preko 50 miliona evra“, rekao je načelnik Okruga Branislav Vesić.

„Ovom investicijom grad Kruševac se svrstao u red najmodernijih ekološki uređenih gradova u Evropi. Kruševac je grad koji brine o svojoj životnoj sredini i svojim vodotokovima. Pored izgradnje kanalizacione i kolektorske mreže u gradskom i prigradskom području u ukupnoj dužini od 63 km, rešili smo regulaciju i odvođenje otpadnih voda na našoj teritoriji. Izgradnjom i puštanjem u rad Postrojenja trajno ćemo rešiti prikupljanje i preradu otpadnih voda na svojoj teritoriji. Naše Postrojenje za razliku od mnogih drugih kako u Srbiji, tako i širom Evrope ima tri linije prerade, proces anaerobne digestije i linija solarnog sušenja mulja su razlog više da naše Postrojenje bude jedinstveno u poređenju sa drugima slične namene. Ukupna vrednost projekta je 23.864.000 miliona evra koji je finansiran sredstvima KfW banke, od čega se na izgradnju kolektorske i kanalizacione mreže odnosi 9.4 miliona evra, a na izgradnju samog postrojenja 14.4. Prerada otpadnih voda je kapaciteta 90 000 ekvivalent stanovnika uključujući i privredu sa mogućnosti proširenja na 120 000 ekvivalent stanovnika. U svim prethodnim godinama grad Kruševac i Vodovod Kruševac su intenzivno radili na proširenju kanalizacione mreže. Nakon izgradnje ovog Postrojenja tu nećemo stati, jer nama je cilj da sva sela na teritoriji Kruševca budu pokrivena kolektorskom i kanalizacionom mrežom. Ovo je prilika da se zahvalim svima koji su nam pomogli da se ovaj projekat sprovede do kraja. Zahvalio bih se prvo konsultantima konsultantskih kuća „Gauf“ i „Setek“ koje su izabrane od strane KfW banke, svim izvođačima i podizvođačima radova koji su napravili veliki korak u kanalizacionoj mreži i ovom Postrojenju. Neizmerno zadovoljstvo dugujemo Vladi Republike Srbije, koja je finansijski podržala ovaj projekat, Ministarstvu građevinarstva saobraćaja i infrastrukture koje nam je pomoglo da u najvećem delu iznesemo ovako veliki projekat, ministarki Zorani Mihajlović i njenom timu koji su nam uvek bili od pomoći kad god smo imali tehničkih problema. Zahvalio bih se, takođe, našem Kruševljaninu Bratislavu Gašiću koji svu pomoć pruža gradu Kruševcu i Vodovodu Kruševac. Posebno bih se zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću bez čije pomoći grad Kruševac i Vodovod Kruševac ne bi dobili ovaj projekat i ovo Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda“, rekao je direktor JKP „Vodovod-Kruševac“ Vladimir Milosavljević.

Direktor KfW banke se takođe obratio i pozdravio prisutne u ovako bitnom trenutku za grad Kruševac.
Vlada Savezne Republike Nemačke pomogla je finansiranje ovog programa sa oko 24 miliona evra, koje je rentirala Razvojna Nemačka KfW banka. Smatramo da ovaj rezultat projekta može biti uzor za sve druge projekte koji se sprovode u zemlji i želim da istaknem da smo do sada na projektima vodosnabdevanja i prerade otpadnih voda sarađivali sa oko 20 gradova u Srbiji. Želimo da nastavimo ovaj posao i u narednim godinama radiće se još osam prečistača za otpadne vode u opštinama širom Srbije“, istakao je direktor KfW banke Arne Gos.

„Postrojenje za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda je veoma značajno za Kruševac i za sva okolna naselja, kao i za sve njene žitelje. Pored toga što aktivno ulažemo u izgradnju vodovodne mreže, jednako je važno da radimo i na zaštiti životne sredine kroz izgradnju ovog postrojenja. Shvatili smo da razvoj savremenog Kruševca leži u podizanju ekološke svesti i zaštiti životne sredine. Postrojenjem za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda naš grad će uskoro biti svrstan u red najmodernih evropskih ekoloških gradova, što će nas dovesti do toga da budemo korak ispred drugih u ovoj oblasti. Ovo je trenutno jedna od najvećih investicija u gradu i kao takva ima poseban značaj u tehnološkom smislu. Zadovoljstvo mi je što je baš naš grad imao tu mogućnost da izgradi prvo moderno Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Srbiji, koje će biti u skladu sa standardima EU, a i to što će na ovaj način trajno biti rešen problem prečišćavanja otpadnih voda na našoj teritoriji. Jako nam je bitna podrška koju dobijamo kako od Vlade Republike Srbije, tako i od resornih Ministarstava, jer bez njihove pomoći ne bismo uspeli da ovaj projekat realizujemo u potpunosti. Zahvalila bih se ovom prilikom i našem Kruševljaninu, nekadašnjem gradonačelniku Bratislavu Gašiću koji se svakodnevno zalaže za naš grad“, rekla je gradonačelnica grada Jasmina Palurović.

„I za Kruševac i za Srbiju ovo je važan dan. Fabrika za prečišćavanje otpadnih voda je izgrađena i sada nalazi u probnom radu. Od ogromnog je značaja za komunalnu infrastrukturu ovog grada, ali isto tako i za zaštitu životne sredine. Ovo je najmodernija fabrika ne samo u Srbiji, nego i u ovom delu Evrope, i mi smo zaista ponosni što praktično Srbija, odnosno Kruševac, postavlja određene standarde i nekim drugim gradovima u Srbiji, kako u stvari gradovi treba da vode računa ne samo o osnovnoj infrastrukturi nego i o komunalnoj infrastrukturi bez koje nema lepog i kvalitetnog života i boljeg životnog standarda. Kruševac i jeste primer grada koji se zaista menja. Mnogo toga smo postigli, baš zato što radimo zajedno. Grad Kruševac, Vlada Republike Srbije i svi naši partneri su danas zaslužni zato što Kruševac sledeće godine može da traži da postane „zeleni grad“. Ova fabrika je vredna 24 miliona evra i biće primer u smislu da se po prvi put radi solarno sušenje mulja i da će možda taj sušeni mulj otići u elektranu koja će moći bar nekih 8 odsto tog materijala da troši iz ove fabrike. Dakle, sve što smo mogli da uradimo energetski iz ove fabrike da bude ekološki efikasno i zdravo, uradili smo ovde upravo kroz primer ove fabrike“, rekla je ministarka Zorana Mihajlović.

Potpredsednica Vlade i ministarka Zorana Mihajlović je, takođe, istakla i značaj izgradnje regionalne deponije u koju će biti uloženo oko 16 miliona evra i najavila brzu izgradnju Moravskog koridora, a sve u cilju ostanka mladih ljudi i kvalitetnijeg života građana. Grad Kruševac uskoro će biti grad koji po svim parametrima ispunjava najviše standarde.

Bivši gradonačelnik Bratislav Gašić je dodao da svi Kruševljani treba da budu ponosni dostignućima koji su ostvareni tokom poslednjih godina. U to treba ubrojati i današnje otvaranje Fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, najmodernije u regionu, zamenu nekadašnje, savremenom LED rasvetom na gradskom i seoskom području, skoru izgradnje Regionalne deponije u Srnju, rekonstrukciju školskih i drugih objekata po principima energetske efikasnosti. Sve to takođe svrstava grad Kruševac u budući ekološki (zeleni grad), što je takođe naglasila i ministar Mihajlović. Sledeće godine, najavio je Gašić, počeće izgradnja tzv. Centra 3, na lokaciji Starog aerodroma gde će biti urađeno 7 ulica, kao i tri u Parunovcu. Veliki jubilej – 650 godina od osnivanja Grada Kruševca biće obeležen na način dostojan istorijskog značaja i naziva stare srpske prestonice.

Povezane vesti

Grad Kruševac otvorio račun za donacije

Administrator

Za ugrožene kategorije isporuka lekova na kućnu adresu

Administrator

Unošenje badnjaka u zgradu Gradske uprave Kruševac

Administrator

65 komentari

Ostavite komentar

* Koristeći ovaj obrazac, slažete se sa skladištenjem i rukovanja vaših podataka od strane ove web stranice.