Image default
TRSTENIK

Trsteničani grade cevovod za zdravu vodu

U prvoj fazi oko 4.500 ljudi može da se nada vodosnabdevanju sa izvorišta “Zvezdan”, a još 3.500 daljim proširenjem mreže

TRSTENIK – Porodica Dejana Nikolića iz Donjeg Ribnika kod Trstenika decenijama čeka zdravu, pijaću vodu. Hidrofor su Nikolići izgradili pre oko 15 godina i nisu jedini, u ovom selu od 140 kuća, gde na teritoriji opštine posluje najviše malih, porodičnih firmi i preduzeća. Voda je svima problem.

–  Neka domaćinstva balonima donose vodu sa izvora kod manastira Veluće, neki se oslanjaju na bunare, ali svi izbegavaju nezdravu vodu sa seoskog vodovoda-predočava za “Novosti” Dejan Nikolić.

U susednom Gonjem Ribniku – slična “suva” slika.

– Stvarno je rizično da koristite vodu sa lokalnog vodovoda, tako da mnogi ni bašte ne polivaju sa tom vodom,svi se snabdevamo sa drugih izvora-svedoči nam meštanka Ljiljana Radenković.- U nekim vanrednim okolnostima, nedostatak vode je skoro nepremostiv problem.

I dok Ribničani imaju problematično vodosanbdevanje, dotle meštani Odžaka, njih 1.500, vodu nemaju uopšte! Voda je problem i u Počekovini, Kamenjači, Lopašu. Sve su to stara sela sa desne strane Zapadne Morave, gde živi oko 4.500 ljudi.U nekim mestima je započeta sekundarna mreža, u drugima, nema ni njenih temelja.

Nadležni uveravaju da se agoniji približava kraj, jer je opština ušla u jedan od najvećih infrastrukturnih projekata.

–  Naš,dugoročan zadatak je vodosnabdevanje cele opštine od 42.000 ljudi:delom sa gradskih izvora, a delom sa regionalnog sistema Ćelije, za sela sa leve strane Zapadne Morave-objašnjava za “Novosti” Aleksandar Ćirić,predsednik opštine Trstenik. – Prva faza podrazumeva izgradnju magistralnog vodovoda do Počekovine, kako bi vodu sa gradskog izvorišta Zvezdan doveli do 8.000 ljudi.

Lokalna samouprava i Direkcija za vode Repubike Srbije u ovoj fazi ulažu skoro 30 miliona dinara.

– Izgradnja sistema se odvija kroz dva odvojena projekta koji će se uvezati: magistralni cevovod i rekonstrukcija cevovoda sa visećeg mosta preko Morave, čiji je kapacitet oko 200 litara u sekundi-napominje nam Ranko Stevanović, direktor JKP “Komstan”.

-Trenutno radimo na cevovodu koji će biti dugačak 8,5 kilometara i biće kapaciteta od 120 litara u sekundi. Prvi vidljivi rezultati očekuju se naredne godine, kada stanovnici Odžaka budu dobili vodu.

MOST

RADOVI na starom visećem mostu iznad Zapadne Morave, koji je ovog proleća demontiran posle više od pola veka privodi se kraju.

Nova konstrukcija imaće pilone od 12 metara, pešačko-biciklističku stazu i ulogu nosioca cevovoda.U lokalnoj samoupravi planiraju sređivanje priobalja urbanističkim sadržajima.

Izvor: Večernje Novosti

Povezane vesti

Svaki punoletni građanin dobiće 100 evra pomoći od države

Administrator

Kontakt centar za podnošenje prijava inspekcijama

Administrator

Formiran tim za PSIHIJATRIJSKO – PSIHOLOŠKU PODRŠKU

Administrator

Ostavite komentar

* Koristeći ovaj obrazac, slažete se sa skladištenjem i rukovanja vaših podataka od strane ove web stranice.