Image default
INTERVJU

VAN GOGH

Van Gogh, rok grupa nastala 1986. i najveću popularnost doživela u drugoj polovini 1990-ih.

DiskografijaVan Gogh (PGP RTB, 1986), Svet je moj (PGP RTB, 1991), Strast (PGP RTS, 1993), Tragovi prošlosti (kompilacija; PGP RTS, 1995), Hodi (PGP RTS, 1996), No Comment (koncertni; Metropolis, 1997), Opasan ples (Metropolis, 1999), Happy New Ear (koncertni; Metropolis, 2001), DrUnder (Hi Fi Centar, 2002), Kolo (PGP RTS, 2006.), Srećno novo (Uživo) (2007), Lavirint (2009), Neumeren u svemu (2013), Ako stanemo, gubimo sve (2016).


Kako posle 30 godina vidite ulogu i mesto “Van Goga”

Zvonimir Đukić Đule: Mesto na domaćoj, regionalnoj ili bilo kojoj drugoj sceni za grupu “Van Gog” uvek je bilo manje važnije u poređenju sa kvalitetom sadržaja koji i dalje produkujemo u kontinuitetu. Kao bend sazrevali smo zdravo i postupno, padali, ustajali, dobijali i gubili, i sad posle trideset godina i dalje osećamo potrebu da stvaramo i gradimo.

Gde obično pronalaziš inspiraciju?

Zvonimir Đukić Đule: Inspiracija je svuda oko naše glave, a mi smo provodnici koji je prenose do drugih ljudi. Kit Ričards je jednom rekao da sebe vidi kao antenu koja upija pesme i šalje ih dalje. Pesme su važne, a naša uloga je tu skromna.

Osećate li promene u Van Gogh-u

Zvonimir Đukić Đule: Opstali smo, osporavani i hvaljeni. Bili smo i ostali dostojanstveni, ispravni u pristupu, uspravni u porazu, do kraja svoji u izrazu. Hoću da idem dalje, brže, u neizvesnije i luđe. Ne znam, ali verovatno nije prijatan osećaj kad te sigurnost postignutog uljuljka, ne bih voleo to da osetim. Smetaju mi šabloni, nezanimljivi ljudi, popularne tendencije i moderna sredstva komunikacije. Nekako mi nova stvaralačka poglavlja mnogo više prijaju nego kretanje kroz već iscrtane, poznate stare krugove.

Šta je za Vas rokenrol?

Zvonimir Đukić Đule: Rokenrol je penicilin protiv širenja zaraze kiča i neukusa, aditiv protiv rasprostranjenog aktuelnog društvenog korova, i to je negde gorivo za stvaralački motiv mladom čoveku – kroz bunt.

Šta mislite o krizi rokenrola?

Zvonimir Đukić Đule: rokenrol nije u krizi i nikada nije bio, moral je u kvaru, a mediji šire neukus, favorizujući sumnjiva lica da za novac, pred milionskom porotom “okupaju” svoju problematičnost i sve ubede u svoj “nevini” kredibilitet.

Šta biste poručili našim čitaocima?

Zvonimir Đukić Đule: Čoveku je danas potrebna šansa i ona mu bezuslovno mora biti pružena. Ako je nema, onda on nema motivaciju, nema ništa.

Autor: Davor Jovanović, RasinaPress.Com

Povezane vesti

ZDRAVKO ČOLIĆ

Administrator

HARI MATA HARI

Administrator

ŽELJKO VASIĆ

Administrator

7 komentari

Ostavite komentar

* Koristeći ovaj obrazac, slažete se sa skladištenjem i rukovanja vaših podataka od strane ove web stranice.