Image default
POTROŠAČ

VOZAČI, SPREMITE SE: Uskoro stiže novio poskupljenje goriva

Kada bude usvojen novi zakon o naknadama na naftne derivate, plaćaće se i taksa za unapređenje energetske efikasnosti po 15 para po litru

Taman kad su cene goriva u Srbiji krenule silaznom putanjom, država na ovaj energent uvodi novi namet u vidu naknade za unapređenje energetske efikasnosti.

Prema Predlogu zakona o naknadama, koji je ušao u skupštinsku proceduru, naknada za energetsku efikasnost plaćaće se 15 para po litru benzina i dizela, odnosno po kilogramu tečnog gasa.

– Nikad ne znate u kojoj meri će nove naknade biti prenete na krajnjeg kupca, ali će troškovi uvoznika i proizvođača naftnih derivata biti uvećani za iznos od 15 para po litru. Sve takse na gorivo koje je propisala država na kraju svakako plaćaju krajnji kupci. Srbija ima najveće dažbine na dizel-gorivo u odnosu na sve zemlje s kojima se graniči, dok je cena benzina na nivou regionalnog proseka. Što se tiče naknada za tečni naftni gas, tu smo evropski lideri jer imamo najveće takse u Evropi – kaže Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Nebojša Atanacković, jedan od većinskih vlasnika kompanije AD “Nafta”, ističe da ne bi bilo dobro bilo šta dodatno kačiti na cenu goriva:

– Ne vidim nikakvu logiku da se bilo šta dodaje na već postojeća opterećenja na gorivo, koja iznose više od 50 odsto cene goriva. To je najlakši način da se budžet obezbedi i zbog toga je cena dizela veća nego u okruženju.

ČINJENICE

Šta ćemo plaćati državi po litru benzina:

  • akcizu
  • PDV
  • naknadu za obavezne rezerve
  • takse za markiranje i monitoring gorivo
  • taksu za unapređenje energetske efikasnosti

Izvor: Kurir.rs/Slavica Tomčić

Povezane vesti

Telekom Srbija novi vlasnik kablovskog operatera Kopernikus Tehnolodži: Šta čeka njihove korisnike?!

Administrator

Onlajn prevare vrebaju sa Facebooka i Instagrama:

Administrator

Šta kad je cena na kasi veća od cene na rafu?

Administrator

9 komentari

Ostavite komentar

* Koristeći ovaj obrazac, slažete se sa skladištenjem i rukovanja vaših podataka od strane ove web stranice.