Image default
ALEKSANDROVAC NAŠE PRIČE

Župske „dame“ od terakote kao magnet

Ako ste nekad bili u Aleksandrovcu u vreme održavanja „Župske berbe“, a ove godine je to bilo pedeset peti put zaredom, pitanje je da li vam je privukla pažnju fotografija figurine „Lady of Aleksandrovac“ od terakote, koja je i svojevrsni simbol ove manifestacije, jedne od najstarijih tog tipa u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji. Da li ste se zapitali šta ona predstavlja?

Da li ste znali da je ova figura, svojevrsni simbol Aleksandrovca „Lady of Aleksandrovac“, a ovde prekrštena u „Miladija“, i koristi se kao logo Međunarodnog sajma vina i kao simbol „Župske berbe“ koja, zadnjih godina, u četiri dana trajanja, početkom septembra okupi i do pola miliona posetilaca

U registru Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva, koji se stara o nepokretnim kulturnim dobrima na teritoriji opštine Aleksandrovac, upisana su mnoga kulturna nepokretna materijalna dobra. Pomenimo samo neke, poput recimo, Crkve Svetog Ilije u manastiru Rudenica, Crkve Svetog Stefana u manastiru Drenča, Pop Markove kuća u kojoj je smešten Zavičajni muzej, poljane u Lukarevini….

Neka od tih kulturnih dobara poput arheološkog lokaliteta Vitkovo, manje su poznata široj javnosti, iako njihov univerzalni značaj nadaleko prevazilazi granice jedne lokalne zajednice. Po svom značaju i za širi nacionalni nivo se posebno izdvajaju četiri skulpture od terakote, otkrivene sredinom šezdesetih godina prošlog veka na ovom lokalitetu.

Njegovih 100 hektara površine je i danas pod kulturnom zaštitom. Figurine od terakote sa ovog lokaliteta pripadaju stvaralaštvu prvih praistorijskih zemljoradnika datiranom u razmeđu između 4200. do 3.500. godine pre nove ere. To je period vinčanske kulture, za koji su pojedini naši naučnici govorili da bi se mogla zvati i vitkovačka, samo da je ovaj lokalitet, za koji se smatra da je bio duhovno sedište tadašnjeg stanovništva na širim prostorima današnje Srbije, otkriven pre Vinče. Od 1991. godine i izložbe u Nici ove figurine imaju i svoja imena, „Lady of Aleksandrovac“, „Venus de Župa“, „Madame de Vitkovo“ i „Madame de Venčac“ Naravno sva ova imena figurina iz vinčanske epohe i kulture, data su prema ovdašnjim toponimima.

Nedovoljna vidljivosti ovih kulturnih dobara i malo informacija o njima doprinose da se i brojni posetioci koji pohode Župu u vreme značajnih turističko vinskih manifestacija još uvek malo interesuju za ovaj lokalitet. Pred turističkim poslenicima Aleksandrovca, ali i drugim akterima kulturnog i društvenog života ovog grada je zadatak da adekvatnije (is)koriste već poznate vinarske manifestacije i za veću afirmaciju svojih, zaista vrednih kulturnih dobara.

Krasile svetske muzeje

Britanski kraljevski muzej, Danski kraljevski muzej, Muzej „Tera amata“ u Nici samo su neki od reprezentativnih prostora gde su se aleksandrovački simboli prethodnih decenija mogli videti. Inače, „Ledi of Aleksandrovac“ ima šestougaono lice, krupne oči u obliku latiničnog slova V, uvojke, raširene podbočene ruke sa šakama na bokovima. Bila je simbol Prvog sajma vina u Aleksandrovcu, a nakon toga je postala simbol „Župske berbe“.

Projekat „Kulturna baština Župe Aleksandrovačke“ sufinansiran je iz budžeta Opštine Aleksandrovac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Povezane vesti

Gojko Vlajić iglama protiv “VATRE”

Administrator

Svaki punoletni građanin dobiće 100 evra pomoći od države

Administrator

Kršili policijski čas i zabranu kretanja

Administrator

4 komentari

Ostavite komentar

* Koristeći ovaj obrazac, slažete se sa skladištenjem i rukovanja vaših podataka od strane ove web stranice.